“Avrupa Standartlarından Daha İyi Seviyede Olimpik Havuzlarımız Mevcut”
Türkiye Yüzme Federasyona Başkanı Erkan Yalçın, “Büyük organizasyonların ülkemizde olması hem spor turizmini hem de ülkemizin tesis anlamında ne kadar geliştiğini göstermemiz açısından büyük bir fırsat” dedi. Yalçın Havuz Sauna Dergisi’ne verdiği röportajda, Türkiye’nin büyük organizasyonları düzenlemesi için hiçbir engel olmadığını söyledi.
Yüzme havuzu yatırımlarında en çok dikkat edilmesi gereken konular nedir? TYF’nin bu konudaki görüşlerini söyler misiniz?
Yüzme havuzu yatırımlarında en önemli konu FINA standartlarına uygun olması. Çünkü yapmış olduğumuz müsabakalarda kırılan rekorların ve başarıların tescillenmesi için her bir detayın FINA’nın belirlemiş olduğu standartlara uygun olması gerekmektedir. Havuzların Fına standartlarına uygun olarak inşa edilmemesi, bizlerin havuzu müsabaka havuzu olarak kullanmamıza olanak sağlamayacaktır. Ancak Türkiye de son dönemde inşa edilen havuzlar genel olarak bu standartlara uygun olarak inşa edilmektedir.
Türkiye’de yüzme sporuna olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Türk yüzücüleri nasıl bir gelecek bekliyor?
Türkiye’de son zamanlarda alınan başarılar, basında da yüzme haberlerine yer veriliyor olması bu spora ilgiyi arttırmıştır. Özellikle bebek yüzmesinin çokça gündeme gelmesi ile birlikte aileler çocuklarını altıncı aydan itibaren yüzmeye yönlendirmeye başlamış durumdalar. Mesela sizlere şöyle bir örnek vereyim: 3 yıl önce 11-12 yaş Ulusal Gelişim Projesi ile yapmış olduğumuz yetenekli sporcu saptama müsabakalarına katılım maksimum 300 sporcu ilken şu an bu sayı bin 500 civarlarına yaklaşmıştır. Bu yüzme sporuna ilginin çok önemli bir detayıdır.
Profesyonel yüzücülerimizin almış oldukları başarılar, küçük yaş grubu sporcuları için büyük örnek teşkil etmekte ve azim potansiyelini arttırmaktadır. Biliyoruz ki yüzme de çok şey değişti ve önümüzdeki yıllarda da değişmeye devam edecek.
Yüzme Federasyonu olarak yüzme havuzları yatırımlarını yeterli buluyor musunuz? Bu alanda hedeflenen yatırım planlarından bahseder misiniz?
Yüzme havuzu yatırımları son dönemde fazlaca artmış durumda. Devletimizin bu konudaki desteği asla yadsınamaz. Ancak bazı illerimizde yüzme havuzu sıkıntıları mevcut. Yakın zamanda çözüleceği konusunda hiçbir şüphemiz yoktur.
Devletimizin tesis yatırımları dikkat çekici boyutlarda. Belirlenen takvime göre de restore edilen tesisler ve yeniden inşa edilecek olan tesisleri göz önünde bulundurursak neredeyse her ilimizde 1 havuza sahip olacağız. Bu da yüzmede başarı saptamasında sporcu sayımızı pozitif yönde fazlaca artıracaktır.
Her kesimden, her çocuğun yüzme sporuyla tanışacağını varsayarsak Türkiye’de keşfedilmemiş, dünya çapında başarılara imza atacak yetenekleri keşfetmek sizce mümkün mü?
Başarılı yüzücüleri yerinde tespit ediyoruz
Tabi ki mümkün. Şu an bu durumu daha mümkün hale getirmek için başarılı yüzücüleri yerinde tespit ediyoruz. Bakanlığımızla koordineli olarak yürüttüğümüz Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi ve Federasyon bünyesinde düzenlediğimiz ve çok yoğun sporcu katılımının olduğu bu projeler ile yetenekli sporcu saptamaları yapıyoruz. Ve şunu da çok iyi biliyoruz ki altyapıdan yetiştirdiğimiz sporcularımız ileride uluslararası şampiyonalarda söz sahibi olacaklardır.
Uluslararası müsabakalarda artık sadece katılımcı değil, söz sahibiyiz.
Ülkemizdeki olimpik yüzme havuzları konusunda neler söylersiniz? Bugün ulusal müsabakalara ev sahipliği yapacak düzeyde tesis sayısını artırma planları var mı?
Ülkemizde Avrupa standartlarından daha iyi seviyede Olimpik havuzlarımız mevcut. Avrupa ve Dünya şampiyonaları için de FINA ve LEN ile sürekli istişare halindeyiz. Bu sene İslam Oyunlarını da Gençlik ve Spor Bakanlığımızın özverileriyle ülkemizde düzenliyoruz. Büyük organizasyonların ülkemizde olması hem spor turizmini hem de ülkemizin tesis anlamında ne kadar geliştiğini göstermemiz açısından büyük fırsat. Ve bizim bu büyük organizasyonları düzenlememiz için hiçbir engel yok.
2 yıl önce ülkemizde düzenlemiş olduğumuz FINA Coach Clinic Fina temsilcileri tarafından çok beğenilmiş ve dünyada parmakla gösterilecek en iyi antrenör eğitim semineri olarak takdir edilmişti. Biz güçlü Türkiye’yiz ve imkanlarımız her zaman devletimiz tarafından eksiksiz karşılanmaktadır. Bu sebeple de başarı, devletimizin desteğiyle milletimizin başarısıdır.
Milli yüzücülerimizle birlikte hepimiz olimpiyat heyecanı yaşıyoruz. Yüzücülerimiz olimpiyatlara nasıl hazırlanıyor? TYF olarak bu sporcularımıza ne gibi destekler sunuyorsunuz?
Olimpiyata sağlam adımlarla, çok fazla çalışarak yaklaşmaktayız. Sporcularımız çok yoğun tempoda analizcilerimiz, kondisyonerlerimiz, teknik heyetimizle birlikte saat sınırı olmadan çalışmaktadır. Yoğun bir çalışma programı ve beslenme programının yanı sıra danışmanlık ve farmakolojik sporcularımızın planlı programına dahil edilmektedir. Burada büyük bir emek, ciddi bir çalışma disiplini var. Sizlerin aracılığı ile sporcularımızın bu çalışmasında en büyük emeğe ve fedakarlığa sahip olan çok değerli velilerimize teşekkürü bir borç biliyorum. Tabi ki antrenörlerimize de…
Salgının yüzme sporuna etkileri nasıl oldu?
Salgın sürecini en etkin yöneten federasyonlardan biriyiz. Online eğitim seminerleri ile yurtdışından katılımcı alarak sporcu ve antrenörlerin gelişimini sağladık. Bu süreci en etkin nasıl atlatabiliriz sorusunu teknik heyetimizle birlikte değerlendirerek en iyi sonucu almaya çalıştık ve aldık.
Salgın sırasında almış olduğumuz başarılar, bu süreci ne kadar başarılı geçirdiğimizin en güzel kanıtı.
Pandemi sürecinde müsabakalarda aileler havuzlara alınıyor mu?
Maalesef aileleri sporcu ve antrenörlerimizin sağlığı açısından tesislere almıyoruz. Ancak çocuklarımızı ailelerine götürüyoruz. Online yayın yaptığımız müsabakalarımız profesyonel reji ekibimiz tarafından ailelerimizin her an izleyebileceği formatta internetten canlı olarak yayınlanıyor. Bu konuda gelen tepkiler çok iyi ve biz de ailelerimizi evlatlarımızın başarısından ayırmadığımız için çok mutluyuz.
Pandemi süreci aslında bizim kendi eksikliklerimizi gidermemiz ve yeni projeler üretebilmemiz açısından büyük bir fırsat oldu.
Mesela akreditasyon kartı sistemini hayata soktuk. Bu sistem ile, yalnızca yarışa akredite olan antrenör ve sporcular yarışa katılım sağlayabiliyor. Gelişmekte olan sistem ile yüzücülerin yüzüş dereceleri, performansları da aynı sisteme entegre olan sporcu takip sisteminden görüntülenebilecek.
Yüzmede kadın sporcu oranı nasıl?
Olimpiyata gidecek olan kadın sporcu sayımız erkek sporcu sayımıza göre yüksek.
Yüzmede kadın sporcularımız sevindirici derecede fazla. Çok mutluluk veren bir konu da var ki; olimpiyata gidecek olan kadın sporcu sayımız erkek sporcu sayımıza göre yüksek. Federasyon olarak pozitif ayrımcılığı her zaman destekliyoruz. Ve biliyoruz ki kadının gücü İstiklal Savaşı’ndan bugüne ülke kaderini değiştiren en büyük faktörlerden biri. Şu an olimpiyata hak kazanan en küçük sporcumuz 15 yaşında ve kadın.
Bir cevap yazın