ÖZEL VE GENEL HAVUZLARDA DEZENFEKSİYON METODLARI
MAK. MÜH. İBRAHİM ÜSTÜNES
GENEL MÜHENDİSLİK A.Ş.
Dezenfeksiyon; su içerisinde mevcut mikroorganizmaların insan sağlığına zarar vermeyecek seviyelere indirgenmek üzere imha edilmesi işlemidir. Dezenfektan ise, yüzme veya masaj havuzunda mevcut mikroorganizmaları öldüren veya inaktif hale getiren cihaz veya kimyasallara verilen addır. Havuzun kullanılması neticesinde, bakteri ve mikroorganizmanın bulaşması devamlı bir süreçtir.
Yüzme havuzu dezenfeksiyonunun temel amacı; suda devamlı surette uygun miktarda dezenfektanın tampon olarak mevcudiyetinin sağlanması ve böylelikle mikroorganizmaların yeterince hızlı ve etkin bir biçimde öldürülmesidir.
1-KLOR
Klor, halojenler grubunun bir üyesi olarak çoğu yüzme havuzlarında dezenfektan olarak kullanılır.
Suda mevcut mikro-organizmaları öldürmekten başka, bir oksidan olarak da işlev görür. Bu oksidasyon, yüzücüler tarafından (örneğin saç spreyleri, deodorant, güneş yağı, vücut yağları, ter, vs) ve dış kaynaklardan (örneğin toz ve kirler) havuza karışan organik maddelerin oksijenle yakılarak yok edilmesidir. Yapılan araştırmalar, havuzlarda ihtiyaç duyulan klorun yüzde 90’ının oksidasyon amacıyla kullanıldığını, yalnızca geriye kalan yüzde 10’un dezenfektan olarak tüketildiğini göstermiştir.
Organik maddeler ve mikro-organizmalar sudaki kloru tüketirler. Bu tüketime “klor ihtiyacı” adı verilir ve herhangi bir artık bırakmaksızın sudaki yabancı maddelerle reaksiyona girecek klor miktarı olarak açıklanır.
Mikro-organizmalar çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük yaratıklardır. Yağmur, rüzgar ve havuza girenler tarafından sürekli havuz suyuna karışırlar. Bunların arasında; bakteri, yosun, mantar ve virüsler dezenfeksiyonun ilgi odağını oluştururlar. Çoğu organizmalar insan vücuduna zararlı olmamasına karşın, bazıları hastalık ve enfeksiyon yapıcıdır. Bunlar öldürülmediği taktirde su yoluyla diğer yüzücülere bulaşırlar. Dezenfektanların etkinliğini gösteren en önemli işaretlerden biri de suya bulaştıktan sonra bu hastalık yapıcı mikro-organizmaları öldürmekteki hızlarıdır. Bu sürenin kısalığı havuz suyunda oluşacak bulaşmaları öldürecektir. UHE umuma açık havuz standartları talimatında söz konusu hız 10(SIFIRIN ÜZERİNE 3 YAZILACAK) E Coli bakterisini 30 saniye içinde öldürecek miktarda dezenfektan olarak açıklanmıştır. E Coli’den çok daha zor ölen Pseudomonas Aeroginoza için ise aynı sürede miktar 10’ tür.(SIFIRIN ÜZERİNE 4 YAZILACAK)
Yüzücüler yoluyla suya önemli ölçüde organik madde karışık. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yetişkin aktif bir yüzücünün saatte 6 lt ter kaybettiğini göstermiştir. Suyla sürtünme neticesinde, vücut sürekli olarak suya küçük deri parçacıkları da karıştırır. Tüm bunlar istemsiz atıklardır. Bunlara ilaveten idrar, ağız ve burun ifrazatları gibi istemli atıklar da düşünülürse oluşan kontaminasyonun büyüklüğü anlaşılacaktır.
Organik maddeler havuz suyunun mat, bulanık ve nahoş görünmesine yol açarlar. Bu durumdaki havuzlara yüksek düzeyde klor dozlaması (süper klorlama veya şoklama) bu maddelerin oksidasyon yoluyla erimiş katı maddelere veya bazen de azot gibi gazlara dönüşerek yok olmasına yol açar. Böylelikle cazip ve ışıltılı bir havuz suyu elde edilir.
Değişik Klor türevlerine Ait yüzdeler
Aktif Klor Yüzdesi Ticari olarak satılan ürünün ağırlık yüzdesidir. Örneğin %65 aktif %35 inert etiketli 100 kg’lık bir ürünün 65 kg’ı dezenfeksiyon işlevini yapan aktif klor bileşiğidir.
Mevcut Klor İçeriği Yüzdesi: Değişik klor türevlerinin, dezenfeksiyon ve oksidasyon gücünün, klor gazına nispetle yüzde olarak gücünü gösterir. Örneğin MKİ yüzdesi %50 olan bir klor türevi klor gazının yarısı kadar bir dezenfeksiyon gücüne sahip olacaktır. Başka bir deyişle; bir birim klor gazı ilavesiyle 1.0 ppm klor bakiyesi elde edilen bir havuzda, MKİ yüzdesi %50 olan bir klor türeviyle 0.5 ppm klor bakiyesi elde edilecektir.
Dünya piyasasında mevcut klor türleri, inorganik klorlar olarak başlıca iki grupta toplanır. Bunlar;
Klor Gazı (inorganik)
Sodyum hipoklorit solüsyonu (inorganik)
Kalsiyum hipoklorit granül veya tabletleri (inorganik)
Lityum hipoklorit (inorganik)
Elektrolitik hipoklor jeneratör ile elde edilen klor (inorganik)
- Stabilize Olmayan (İnorganik) Klorlar
1.1.1.Klor Gazı
klor gazı + su——————hipoklorik asit + hidroklorik asit
(C12) (H2O) (HOCI) (HCI)
Soluk, yeşil-sarı renkli bir gaz olup, keskin kokuludur. Gözleri, boğaz ve ciğerleri yakar, ölümcül olabilir. Silah olarak kullanılan ilk gazdır. 1. Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından kullanılmıştır.
Aktif Klor Yüzdesi Mevcut Klor İçeriği Yüzdesi pH
%100 %100 0(%1’lik çözelti)
Avantajları
En ucuz klor dezenfektanı
Dezavantajları
İlk yatırım maliyeti yüksektir. 750 m3’ten büyük havuzlar için son derece rantabldır.
Tehlikeli bir maddedir. Gerekli önlemler alınmazsa öldürücü kazalar olabilir.
Havuz suyu pH değerini önemli ölçüde düşürür. Toplam alkaliliği bozar, yüksek oranda baz ihtiyacı gösterir.
Ev havuzlarında kullanılma. Genellikle büyük ticari havuzlarda tercih edilir.
1.1.2.Sodyum Hipoklorit
sodyum hipoklorit + su————-hipoklorit asit + sodyum iyonu
Sodyum hipoklorit yalnızca çözelti içerisinde kararlıdır. İlk kez, 1785 yılında Fransa Javelle’de bir kimya fabrikasında klor gazının kostik ile karıştırılması sonucunda üretilmiştir. Bu yüzden dünyada “Javelle Suyu” olarak da anılır. Piyasada “Sıvı Klor” veya “Çamaşır Suyu” adıyla satılır. Havuzda kullanılan sıvı klor konsantrasyonu, çamaşır suyundan iki kat fazladır.
Aktif klor yüzdesi Mevcut Klor Yüzdesi pH
%10.8 (aktif), %12.0 (ticari) %10.3 13
Avantajları
Suda çözünürlüğü tamdır. Dökme sıvı olarak satıldığında, klor gazı dışında en ucuz klor türevidir.
Temiz bir üründür, suda atık bırakmaz.
Dezavantajları
%90 su içerir, taşınması ve nakliyesi güç ve pahalıdır. Elbise ve halıları ağartır.
En alkali karakterli klor dezenfektanıdır. Havuzdaki pH dengesini fazlası ile bozar. Beraberinde büyük miktarda asit tüketimi gerektirir.
Depolama esnasında önemli ölçüde dekompozisyona uğrar ve aktif klor yüzdesi düşer. Depolama ömrü kısadır.
Suda kalış süresi azdır. Güneşin ultraviyole ışınları, sıcaklık ve metal iyonlarıyla kısa sürede yok olur.
Sodyum hipoklorit son derece düşük maliyetli bir klor türevi olmasına karşın %90 suyun nakliye maliyeti gizli bir maliyet olarak karşımıza çıkar. Depolama esnasında üç ay içinde %50 gücünü kaybeder. Yüksek ısı ve güneş ışığı depolanma esnasında bozulmayı hızlandırır.
1.1.3.Kalsiyum Hipoklorit
Kalsiyum Hipoklorit + su————hipoklorikasit + kalsiyum iyonu
(Ca(Ocl)2) (H2O) (HOCI) (Ca+ 2)
Klor kokulu, beyaz granül veya toz yapıdaki kalsiyumhipoklorit klor gazının kalsiyum hidroksil (kireç suyu) ile karıştırılması ile elde edilmiştir. 1928 yılında Olin şirketinin kimyasal bir işlemi sonucunda yüksek içerikli bir klor türevi olarak elde edilmiş ve “HTH” High Test Hypochlorite) olarak adlandırılmıştır.
Aktif Klor Yüzdesi Mevcut Klor İçeriği Yüzdesi pH
%65 %65 11(yüzde birlik çözelti)
Avantajları
Taşıma, depolama ve uygulamada kolaylık
Depolamada ihmal edilebilir, önemsiz miktarda kayıp
Yumuşak sular için uygulamada kalsiyum sertliğini önemli ölçüde arttırması
Dezavantajları
pH derecesini yükseltir, asit ihtiyacı artar
Sert sularda, kalsiyum sertliğini önemli ölçüde artırır
Bünyesindeki inert çözünmez kimyasallar nedeni ile suda bulanıklık yapabilir
Kuzey Amerika’da üç, Japonya’da üç adet olmak üzere dünyada belli başlı altı üreticisi vardır. Kuzey Amerika mamülleri her zaman yüzde 85 civarındayken, Japon ürünleri yüzde 65 ile 70 arasında değişir. Kalsiyum hipoklorit tablet formunda satılır. Diğer tablet klor tipleriyle karıştırılması patlama ve yangına yol açabilir.
Vinil kaplı havuzlarda, granül formu direkt olarak havuza atıldığında dibe çökerek vinil üzerinde renk solmalarına yol açabilir. Bu nedenle tercihen bir kova içerisinde eritilerek atılmalıdır.
1.1.4.Lityum Hipoklorit
Lityum hipoklorit + su————————–hipoklorit asit + lityum iyonu
(LiOCI) (H2O) (HOCI) (Lit)
Beyaz, nispeten kokusuz granüle bir madde olup, üztün çözünürlük özelliği nedeni ile ticari olarak çamaşır ve bulaşık makinalarında kullanılmak üzere tanıtılmıştır. En çağdaş havuz klor dezenfektanıdır.
Aktif Klor Yüzdesi Mevcut Klor İçeriği Yüzdesi pH
%29 %35 1(%1’lik çözelti)
Avantajları
Suda tamamen ve kolayca çözünür
En emniyetli klor türevidir
Kova içerisinde ön karıştırmaya gerek yoktur. Normal havuz sıcaklıklarında vinil kaplamaya zarar vermez.
Dezavantajları
En pahalı klor dezenfektanıdır
Yüksek oranlı inert madde içeriği (%71) nedeni ile suyun TDS’sini yükseltir.
Çok kaliteli ancak pahalı bir klor türevidir. Bu yüzden kullanımı kısıtlıdır. Ancak emniyetli kullanımı ve yüksek çözünürlüğü nedeniyle pazarda kısıtlı ama sağlam bir yer edinmiştir.
1.2. Stabilize (Organik) Klorlar
1.2.1 Klor Stabilizasyonu
1958 yılında, zayıf bir asit olan siyanürik asitin klorun suda yok olma sürecini önlediği keşfedildi. Başka bir deyişle; siyanürik asit sudaki serbest klorun güneş ışığı tarafından parçalanma sürecini stabilize etmekteydi. Suda 25 ppm mertebesinde mevcut olan siyanürik asit mevcut olmadığı havuz sularına kıyasla serbest klor bakiyesini 3 ila 5 kez daha uzun süre muhafaza edebilmekteydi. 50 ppm’in üzerindeki konsantrasyonlarda hiçbir ekstra stabilizasyon olayı gözlenmemiştir.
Siyanürik Asit (s- Triazintrion)
Serbest Klor + Stabilizatör ——— Korunmuş Klor
Kokusuz, beyaz, granül yapıda bir madde olup, stabilizatör izosyanürik asit, şartlandırıcı veya CYA isimleriyle de anılır. Suda eritildiğinde, kaynağı ne olursa olsun serbest klor bakiyesinin güneş ışığında yok olma sürecini 3 ila 5 kez uzatır.
Siyanürik Asit Özellikleri
pH 4,4 (%1’lik çözelti)
Yavaş erir
Maksimum çözünürlük=1600 ppm
Herhangi bir havuz kimyasalı ile yok edilemez
Yalnızca drenaj, sıçrama ve ters yıkama yoluyla oluşan su kaybı ile havuzda yok edilir
1 kg/43 m3, 25 ppm CYA verir
Not: Siyanürik asit, kullanılan klor türevi ne olursa olsun hipoklorik asidi stabilize eder.
Siyanürik asit ile Aşırı Stabilizasyon:
Tüm anlatılan faydalarına karşın, siyanürik asidin önemli bir zaafı vardır. Serbest klorun stabilizasyon işlemi esnasında, siyanürik asit klorun yavaşlamasına veya başka deyişle oksidan ve dezenfektan olarak daha az efektif olmasına yol açar. Bu durum, havuz suyunda daha yüksek oranda klor seviyeleri sağlanarak dengelenmelidir.
Toksisite:
Diğer bir konu, özellikle resmi sağlık otoriteleri arasında CYA’nın toksisitesidir. Bugüne değin siyanürik asit zehirlenmesine dair hiçbir vaka olmamasına rağmen, otoriteler genellikle üst kullanım limitini 100 ppm civarında sınırlar.
Stabilize olmayan klor türevlerini kullanan havuzlardaki problem, CYA’in ters yıkama, su drenajı ve sıçramalarla sudan kaybolmasıdır ve bu durum bizleri stabilize klor kimyasına getirmektedir.
Günümüz havuz kimyasalları piyasasında, stabilize klor türevleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu klorlar, bünyelerinde siyanürik asit ihtiva etmekte ve kendi stabilizasyonlarını kendileri yapmaktadırlar. Stabilize klorun, klor kısmı dezenfeksiyon işlemi esnasında kullanıldıktan sonra stabilizatör içeriği havuz suyu içerisinde birikir. Bu havuzdaki kayıpları dengeler.
1.2.2.Triklor-s-triazintrion (Triklorizasiyanürik asit=TCCA)
TCCA + su —————-hipoklorik asit + stabilizatör
(Triklor) (H2O) (HOCI) (siyanürik asit)
Genellikle tablet formunda kullanılan “triklor”un sudaki çözünürlüğü azdır. Yavaş erimesi dolayısıyla, tablet formunda “klorinatör diye adlandırılan ayarlı dozlama kapları vasıtası ile kullanılır. Ev havuzlarındaki kullanımları son derece yaygındır. Tuz formunun uygulaması son derece zordur. Direkt olarak havuza atıldığı taktirde kaplama üzerinde soldurucu etki yapar ve uzun süre çözünmeden kalır.
Aktif Klor Yüzdesi Mevcut Klor İçeriği Yüzdesi pH
%100 %90 2,8(%1’lik çözelti)
Avantajları
Yavaş erimesi dolayısıyla klorinatörlerde veya skımmerli havuzlarda skımmer sepeti içerisinde ya da yüzen şamandıralarda uygulanabilmesi dolayısıyla kullanım kolaylığı
Dezavantajları
Toplam alkaliniteyi düşürür. Tabi bu durum alkalinitesi yüksek olan sularda avantajlıdır.
Güçlü bir klor türevidir. Temas ettiği malzemeleri(kağıt, halı, boya, vb.) soldurur ve kolay tutuşma sağlar.
Suyun pH’sını bir miktar düşürür. Baz kullanımı gerektirebilir.
Ev havuzlarındaki kullanım kolaylığı nedeni ile, ev havuzu piyasasında en çok satan stabilize klor türevidir.
1.2.3.sodyum Diklor-s-triazintrion (Sodyumdiklorizosiyanürat)
diklor + su ————————-hipoklorik asit + stabilizatör
(NaDCCA) (H2O) (HOCI) (CYA)
Beyaz renkli, çabuk çözünen bu klor türevi özellikle bazı ev havuzlarında oldukça popülerdir.
Aktif Klor Yüzdesi Mevcut Klor İçeriği Yüzdesi pH
%100 %62 (anyydrous) 6.7 (%1’lik çözelti)
%56(dihydrate)
Avantajları
pH üzerinde hemen hiçbir etkisi yoktuk
Taşıması, depolaması ve uygulaması son derece kolaydır.
Dezavantajları
En pahalı stabilize klor türevidir.
1.3. Hipoklorik Asit Kimyasının Araştırılması
Kaynağı ister organik, ister inorganik olsun tüm klor türevleri suya karıştıktan sonra zayıf bir asit olan HİPOKLORİK ASİT’i meydana getirirler. Klorlu havuzlarda, havuz suyundaki dezenfeksiyonu ve oksidasyonu gerçekleştiren madde HİPOKLORİK ASİT’tir. HOCI’nin havuz dezenfeksiyonunu etkileyen dört ana reaksiyonu vardır.
1-HOCI’nin ayrışması (veya kırılması)
2-Organik madde ve bakteri reasiyonları
3-Amonyak (NH3)ile reaksiyon
4-Güneş ışığı ile reaksiyon
Türevi ne olursa olsun klor suya karıştıktan sonra, bir miktarı suda mevcut klor ile reaksiyona girerek, diğer kısmı kloramin denilen bağlı klor bileşiklerini oluşturmak üzere azotlu bileşiklerle reaksiyona girer. Geriye kalanlar, suda tampon dezenfektan olarak ve yosun mücadelesi için gerekli olan serbest klordur. Böylelikle sudaki klor , serbest veya bağlı klor olarak ölçülebildiği gibi, toplam klor (ikisinin toplamı) olarak da ölçülebilir.
Yüzme havuzu dezenfeksiyonunda en önemli olanı serbest klordur. Klorlu havuzlarda en az 0.6 mg/lt serbest klor (Bkz.UHE Talimatı) bakiyesi mutlaka temin edilmelidir. Bağlı klor, zayıf bir dezenfektan olup konsantrasyonu olabildiğince düşük seviyede tutulmalıdır. Havuz suyundaki serbest klor bakiyesi, bağlı klor konsantrasyonundan en az üç mislinden fazla olmalıdır. Bu şartın sağlanması için havuz suyuna en az 5 mg/lt serbest klor bakiyesini sağlayacak şekilde “şok klorlama” yapılmalıdır. Böylelikle klorominler parçalanacak ve bağlı klor seviyesi düşecektir.
Özellikle açık havuzlarda, klor seviyesini azaltmak amacıyla klor stabilizatörü, siyanürik asit kullanılabilir. Bu amaca uygun en az doz 30/lt siyanürik asit mevcudiyetinin teminidir. Kloro izosiyanürat granül ve tabletleri, bünyesinde syanürik asit stabilizatörü ihtiva ederler. Bu bileşiklerin dezenfektan olarak kullanıldığı havuzlarda siyanürik asit seviyesinin 200 mg/lt’nin üzerine çıkmasına izin verilmemelidir. Siyanürik asit ile stabilize edilen ya da kloro izosiyanürat bileşikleri ile dezenfekte edilen havuzlardaki serbest klor seviyesi , diğer tür klor bileşikleri kullanılan havuzlara kıyasla daha yüksek olmalıdır.
Serbest klor bakiyesi 2 mg/lt mertebesinde sürekli muhafaza edilmelidir. Siyanürik asit düzeyi 100 mg/lt’yi geçen havuzlarda serbest klor bakiyesi en az 2.5 mg/lt olmalıdır.
Elektrolitik hipoklorit jeneratörler:
Dünya piyasasında iki farklı prensiple çalışan jeneratör mevcuttur. Birimi E.P, sirkülasyon sistemi üzerinde bulunan elektrotların üzerinden geçirilen 3000-4000 mg/lt konsantrasyonundaki tuzlu sudan elektrolizle sodyum hipoklorit üretilmesi prensibine dayanır.
Diğer tip ise sodyum hipokloriti kendi içinde üretip venturi sistemi ile havuz sirkülasyonuna birlikte emdirme prensibiyle çalışır.
Tuzlu sudan elektrolitik metodla elde edilen sodyum hipokloritin etkinliği, hazır sodyum hipoklorit çözeltilerine kıyasla çok daha fazladır. pH değeri her zaman nötr olduğundan çok daha az asit dozlamasına ihtiyaç gösterir. Bazen, özellikle yumuşak asidik karakterli sularda tersine alkali dozlaması gerekebilir.
2 BROM
Brom da tıpkı klor gibi halojenler grubunun bir üyesi olup, suyla olan reaksiyon klorunkine benzer. Ancak, serbest ve bağlı bromun dezenfeksiyon aktiviteleri birbirinden az değildir. Bu nedenle bromaminlerin havuz suyunda ayrıca takibine gerek yoktur. Bromun havuz suyuna uygulanışı iki şekilde olur
- Brom sıvısı (Profesyonel eğitimli bir işletmeci tarafından uygulanmalıdır)
- -Bromo klorodimetilhidantoin tabletleri
Brom sıvısı ile dezenfekte edilen havuzlarda, 1,5 mg/lt ve 3,5 mg/lt arasında bir brom bakiyesi temin ve muhafaza edilmelidir.
Bromoklorodimetili hidantoinle dezenfekte edilen havuzlarda, brom bakiyesi 2.0 mg/lt ile 4.0 mg/lt arasında muhafaza edilmelidir. Yarı ve tam umuma açık havuzlarda bu oran 4 ile 6 mg/lt arasındadır. Bu işlemden sonra, suda artık olarak kalan bileşik dimetik hidantoindir. Bu maddenin sudaki bakiyesinin 200 mg/lt seviyesine gelmemesi tavsiye edilir. Ancak ölçüm için gerekli test aleti halen piyasada mevcut değildir.
3-OZON
Yüzme havıuzu dezenfeksiyonunda ozon normal olarak klorla birlikte kullanılır. Son derece güçlü oksidan bir ajan olarak ozon sudaki organik kirlerin ve yüzücülerden gelen diğer yabancı maddelerin yok edilmesinde son derece etkindir. Ancak suda kalış süresi kısadır. Klorun birlikte uygulanmasının sebebi, suda olabilecek anlık bulaşmaların önlenmesine yönelik tampon oluşturmaktadır. Yüzücülerden kaynaklanan kirlenme, ozon tarafından büyük ölçüde yok edildiğinden serbest klor bakiyesi kolaylıkla muhafaza edilir ve bağlı klor konsantrasyonu minimize edilir.
Ozon, havuz sirkülasyon sistemi içerisinde tesis edilen bir sistem ile üretilir. Sistemin dizaynı her durum için aynı olabilmesine karşın, iki temel metod kullanılabilir.
a)Ozon giderici sistemler:
Bu sistemlerde, ozon sirküle eden suyun bir kısmına veya tamamına dozlanır. Ozon jeneratörü suya 0.8 ile 1 mg/lt arasında ozon dozlar ve en az bir iki dakikalık temas süresi sağlanır. Toplam debinin bir kısmına dozlama yapılan sistemlerde by-pass geçen debi toplam havuz suyu hacminin 24 saat içinde geçmesine müsaade edecek kapasitede olmalıdır. Temas süresinden sonra suda kalan ozon, suyun ozon giderici bir sistemden geçirilmesi ile giderilir.
b)Ozon gidericisiz sistemler
Bu sistemlerde, ozon sirkülasyon sisteine son derece düşük dozlar uygulanır ve bu nedenle havuza geri dönen sudaki ozon miktarı oldukça düşüktür. Jeneratörün uyguladığı doz 0.05 ile 0.1 mg/lt mertebesinde olup, by-passlı veya by-passsız metodlar kullanılabilir. Her iki halde desistemin dizaynı havuza geri dönen suda ozon seviyesinin 0.05 mg/lt seviyesini geçmeyecek şekilde olmalıdır.
4-METAL İYON JENERATÖRLERİ
Bu jeneratörler, havuz sirkülasyon sistemine monte edilen elektrolitik cihazlardır. Suya bakır ve gümüş iyon uygulamasını sağlarlar.
Farklı ürünlerin dizaynı ve çalıştırma koşullarının değişiminden kaynaklanan farklı uygulamalar da vardır. Örneğin; bunların bir kısmı klor gibi ikincil bir dezenfeksiyon ajanıyla birlikte kullanılır. Sonuç olarak metal iyon jeneratörleri hakkında belli standartlar oluşturmak güçtür.
5-ORGANİK BİYOSİTLER
Organik biyositler bakteriyostatik özellikleri olan sentetik bileşikler veya formülasyonlardır. Oksidasyon özellikleri olmadığından normal olarak bir oksidasyon ajanı ile birlikte kullanılırlar.
Organik biyosit formülasyonu polimerik biguanit esaslıdır. Bu madde kullanıldığında suda 50 mg/lt’lik bir konsantrasyon sağlanmalı ve 25 mg/lt’nin altına düşmesine izin verilmemelidir. Bu ürün normal olarak periyodik hidrojen peroksit dozlarıyla birlikte uygulanır. Hidrojen peroksit yosun kontrolü ve yüzücülerden kaynaklanan kirlenmelerin yok edilmesine hizmet eder.
6-ULTRA-VIYOLE IŞIMASI
Havuz suyu dezenfeksiyonu, sirkülasyon sistemi üzerine monte edilen bir ultraviyole ışık kaynağının içerisinden suyun geçirilmesi suretiyle yapılabilir. Bu tip sistemlerde, ışımanın doğru dalga boyunda ve yeterli şiddette olması sonuç alınması bakımından önemlidir.
Bu sistemde, dezenfeksiyon anlık olup suda herhangi bir tampon bakiye kalmaz. Bu yüzden mutlaka ikincil bir tampon oluşturacak dezenfeksiyon ajanı ile birlikte kullanılmalıdır.
UV ampullerin içinde bulunduğu kuvart kılıfların ışık geçirgenliğinin muhafazası için sürekli temiz kalmaları gerekir. Bu amaçla cihazın, otomatik kılıf temizleyicili bir sistem ile tesisi gerekir.
Bir cevap yazın